Laguna - Bukmarker - Nenad Gladić – Gastronomad - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nenad Gladić – Gastronomad

Priznajem da ne držim kuvare u kući. Priznajem da imam problem kad nekom kulinarskom početniku treba da prepričam recept. Ličim na neku babu: „Ne znam ti ja (sine, alt: šćeri) koliko čega stavljam, ja to odoka, čak više i ne probam.“ A sve je to zato što sam u kuhinji jedna prava baba, pardon deda. Iako ne mislim da sam star, kuvam već više od – trideset godina! Bogatstvo ili prokletstvo? Počeo sam kao dete. Od muke. Da ne bih stalno jeo pire-krompir iz kesice i „roštiljske kobasice“. Vremenom sam sa srpske repertoar proširio na italijansku kuhinju, azijsku kuhinju, afričku kuhinju, meksičku kuhinju...

I sada se pojavljuje „lepi Brka“. A ja oduševljen! Otkud to, kada sam mislio da me u kuhinji više ništa ne može iznenaditi? Najpre, to je zbog emisije koju zajednički produciraju RTS i Advance Production. Posle mnogih programa gde neki ćutljivi restoranski kuvari kuvaju tako da im se vide samo ruke, lepom brki se vide i brkovi! Malo li je za početak? A zatim tu su i drugi produkcioni razlozi. Gastronomad Nenad Gladić tvrdi da je proputovao svet kuvajući na brodovima. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Pa i da nije tako, TV nikad ne laže, a g. Gladić deluje tako ubedljivo. Kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani predstavljeni su s jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja. Lepi brka je, čini se, svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Posle desetak uspelih epizoda i bogami pravog malog fun-cluba koji je sebi pribavio, evo nama i knjige. Nije jeftina, ali kako je samo urađena. Tvrde korice, a pod rukom nekako kao da su od pliša. Unutra fantastične fotografije, oni najbolji recepti i čak neki grafički štosovi neviđeni dosad u našoj kulinarsko-izdavačkoj praksi.

Ali, sve je to teorija. Pre neko veče bili su mi gosti. Malo sam slabiji sa slatkišima, priznajem, struka su mi gljive, mesa i sosovi. Otvorim stranu 23. i pripremim banane na „jamajčanski način“. Uradim kako je rečeno, polijem rumom i zapalim. Gosti su pali u fras. Gastronomade, svaki dinar se odmah isplatio, a tek ću da raubujem kuvar – ja, matora kuvarica.

Autor: A. Gatalica
Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
noć knjige još danas delfi knjižare borislav pekić , beo shopping centar i desanka maksimović ugostile lagunine pisce laguna knjige Noć knjige još danas! Delfi knjižare „Borislav Pekić“, BEO Shopping Centar i „Desanka Maksimović“ ugostile Lagunine pisce
08.06.2025.
Delfi knjižare i Lagunini klubovi čitalaca čekaju sve knjigoljupce još danas u okviru Noći knjige!   Prava je prilika da najveće hitove domaće i svetske književnosti nabavite po najpovoljni...
više
održan još jedan uspešan književni maraton mnogobrojni pisci predstavili svoje nove romane laguna knjige Održan još jedan uspešan književni maraton: Mnogobrojni pisci predstavili svoje nove romane
07.06.2025.
Još jedan književni maraton je za nama! Prvog dana manifestacije Noć knjige u knjižari Delfi SKC u petak 6. juna čak sedam pisaca predstavilo je svoje nove naslove. Čast da prvi stupi na binu i...
više
noć knjige još danas i sutra manifestaciju posetio britanski glumac šon bin  laguna knjige Noć knjige još danas i sutra! Manifestaciju posetio britanski glumac Šon Bin!
07.06.2025.
Noć knjige, 32. po redu, počela je u petak, 6. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu kao i na sajtovima laguna.rs, delfi.rs i dicearena.rs. Već prvog dana v...
više
prikaz romana kari soto se vratila bestseler koji obara rekorde laguna knjige Prikaz romana „Kari Soto se vratila“: Bestseler koji obara rekorde
06.06.2025.
Novim romanom „Kari Soto se vratila“ Tejlor Dženkins Rid donosi priču o penzionisanoj teniserki koja se vraća na teren kako bi odbranila svoj rekord. Roman je prvobitno objavljen baš u trenutku kad...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.